Vad är egentligen grejen med alla dessa politiska undersökningar som haglar över oss med jämna mellanrum? Ibland kan jag tro att anledningen till att de gör ytterligare en undersökning, är för att vi vanliga dödliga som inte är så engagerade i politiken, inte ska glömma bort att det finns någonting som heter Riksdag, Regering, Moderater, Socialdemokrater och allt vad det nu heter.

Den senaste undersökning ledde till att pressen målade upp ”skräckrubriker” om att Riksdagen skulle halveras, och att än det ena, än det andra partiet skulle försvinna! Men hallå! Är det inte ett bra tag kvar tills valet? Att göra en undersökning nu och sen köra det fram till att det kommer att bli totala omvälvningar i det politiska system som vi nu känner, är inte det att måla upp kaosscenarion ”i onödan”?

Efter Norgeincidenten, så tappade SD 40% av sitt väljarstöd, så det är väl ganska uppenbart att det kan svänga extremt snabbt inom politiken, så vad är det som säger att det inte händer nått annat snart, som gör att Moderaterna tappar 40% eller att Miljöpartiet tappar 75% av sina väljare? Kanske inte så troligt att något av de mer etablerade partierna tappar så mycket, men att tappa 10% är ju ingen omöjlighet och det skulle ju innebära att siffrorna ser helt annorlunda ut!

Visst, kan det vara bra att göra undersökningar då och då, men jag tror att dessa mer tjänar partiernas egna syfte, för att se om deras nuvarande taktik fungerar, eller om de måste tänka om helt, men vad har vi vanliga för glädje av det? Är det så att vi ändrar vårt sätt att rösta, för att det går dåligt för nått parti i en undersökning? Knappast!

Nej, lugn och fin, för hur det än är, så är det på valdagen som allt avgörs, så tills dess har vi ingen aning!

Ha det bäst där ute!

Andra bloogar: Martin MobergHögbergs tankar476, Hedniska tankar, Demofon, Mikael Andersson, Marcus Bäckström, Svensson, Kent Persson, Lotten Lindström, Voltaire, Håkans blogg, Medborgaren, Kristina Jonäng, Essbeck, Min klon är snyggare…, Radikalen, (S)ebastians tankar, Sven Erland, Tommys tankar, Charlotte Lindblad, Anybody’s place, Daniel Snällman, Olas tankar, Jinge, Jajamens, Thomas Böhlmark, Kulturbloggen, Lasses blogg, Klimatsmart, Rune Lanestrand, Göran Pettersson, Anekdoter på knäckebröd, Tokmoderaten, Motpol, Varghjärta, imike, Anders Lindbäck, Jan Rumé, Frida Simonsson, Ennodius, RosaCamillas
.
Direktlänk

Endast 1 kommentar hittills

 1. Hej Micke, fast här har du faktiskt delvis fel!

  Sverigedemokraterna minskade i EN undersökning men i de tre andra som kommit efter ”Norgeincidenten” har de legat på ”Status Quo” och t o m ökat mest av alla partier i den senaste undersökningen!

  http://www.karlskrona.nu/blogg/?p=4864

  Fast jag håller till hundra procent med dig om att alla dessa undersökningar är meningslösa och vissa av undersökningarna är ju ”beställda” av olika tidningar så man vet inte vilka de frågat.

  Om en undersökning ringer människor i Stockholms innerstad och en annan till människor i Skåne så blir det naturligtvis helt olika resultat.

  Så dessa ”opinionsmätningar” är i regel helt meningslösa!

  Hälsningar

  Lasse

Posta din kommentar nu