När man bor i en studentstad så märks det väldigt tydligt när skolan igång och när det är lov. Det är bara titta på mängden personer som rör sig ute, både en vardag runt lunch, men också på lördagskvällarna. Nu märks det att sommaren är över för den här gången och det väller in nya och gamla studenter till stan. En av de roliga saker som vi icke-studenter ser är alla färskingar som drar runt på stan för att utföra diverse uppdrag, för att komma in i gemenskapen tillsammans med alla andra.


Stopp i studentens namn…

Exakt vad de här blivande studenternas uppdrag var, fattade jag aldrig, men jag tror att de skulle försöka få foton av sig själva i en massa konstiga situationer. Tyvärr så nobbade polisen deras förfrågan, för efter någon minuts argumenterande hängandes in genom bilfönstret, så åkte rutan upp och två buttra poliser åkte vidare.


Hur många får plats?

De här unga studenterna gjorde sitt yttersta för att få plats så många som möjligt i den lilla telefonkiosken och precis innan jag fångade de på bild, så var det väldigt många där inne så de lyckades nog rätt bra. Vad det gröna kamouflagenätet skulle vara bra för fattade jag däremot aldrig.

En annan sak som inte är så rolig som ny student i en ny stad, är boendet och här finns det väldigt många, som har väldigt mycket åsikter och inte helt otippat, så går dessa åsikter isär på väldigt många punkter. Inte helt oväntat så passar ”Sossarna” på att kasta skit på borgarna, för att det inte finns tillräckligt med bostäder, eller att det inte bedrivs en politik som gynnar byggandet av dessa små enkla bostäder.

Lösningen för många studenter är idag, att gå via privata uthyrare eller att bo hos kompisar, innan de blir erbjudna någonting som passar deras begränsade ekonomi. I bloggvärlden kan man självklart läsa otaliga inlägg om det här och hur fel det är, eller hur fruktansvärt Moderaterna driver landet och en av dem som tycker att den ”passiva bostadspolitik som drabbar just de unga riktigt hårt; det är inte alls godkänt Reinfeldt och Attefall… ” är Martin Moberg. Jag förstår självklart att det är jobbigt för unga att inte ha någonstans att bo, men jag vet inte om det ska lösas genom att ge bidrag till företag som bygger dessa bostäder. Vad är det då som säger att man inte ska få bidrag för att tillverka billiga cyklar till studenter, eller billiga och enkla datorer?

Visst, att ha någonstans att bo är avgörande för om man ska kunna plugga i en annan stad eller inte, men måste lösningen ligga i bidrag? Det kanske till och med ska vara så att det är upp till skolorna själva att se till att fixa boende? Det om något skulle väl locka studenter till just deras skola!

Ha det bäst där ute!

Andra bloggar: Kontemplera, Blåeld, Stjärnbildning, (S)ebastians tankar, Parkstugan, Lasses blogg, Rolf Erikson, Sven-Erland, Thomas Böhlmark, Jinge, Signerat Kjellberg
.
Direktlänk

Endast 1 kommentar hittills

  1. Ha ha! Herregud, tur att jag inte är (och förmodligen aldrig kommer bli) student. Men man ska väl aldrig säga aldrig… Vem kan motstå tanken av att stoppa poliser? 😀

Posta din kommentar nu