Jag är oftast stolt över att vara Svensk och att bo i Sverige! Att gå ut öppet med att man är stolt över sitt land, är någonting som anser ligga lite i ”gränslandet” här i Sverige, om man till exempel jämför med USA. Där är det helt ok att vara stolt över sitt land, att älska sin flagga över allt annat och att vilja dö för fosterlandet. Det är ingen som ens höjer på ögonbrynen för det, men här klassas man av många som rasist!

Om det är någonting jag inte är, så är det rasist! Jag kan självklart störa mig på ”invandrare” och på saker som ”de” gör, men jag kan precis lika ofta, störa mig på ”Svenskar” och deras beteende! Det är alltså inte ursprunget på människan jag stör mig på, utan på deras sätt att agera.

Någonting som däremot får mig att, näst intill, skämmas över att vara Svensk, är vissa ”Svenskars” beteende och i går fick jag ett lysande exempel på vissa människors extrema trångsynthet och deras totala oförmåga att tänka utanför det som är vanligt för dem. Allting hände på Fyrishov och först hade jag över huvud taget svårt att förstå, att han faktiskt menade allvar med det han gjorde.

När jag står och håller lite koll på barnen, så låter jag blicken glida över vattnet och alla människor och då fastnar jag på någonting speciellt. Det är nämligen så, att mitt bland alla halvnakna badande människor, så kommer en kvinna gående, med en sjalliknande sak på huvudet. Inte på något sätt mer märkligt, än om en kille glidit in i en bandana. Det som däremot väckte lite mer av min uppmärksamhet, var resten av hennes utstyrsel, hon hade nämligen en långärmad ”baddräkt” på sig och självklart gjorde det att en och annan vände på huvudet en extra gång, men sen var det inte mer med det… Trodde jag i alla fall.

Bara några meter från mig, stegar en kille fram till henne och frågar, på fullt allvar, vad hon gjorde här. När hon då, lite förvånad över frågan, svarar honom lugnt och stilla, att hon är där och badar med sina barn, så bemöter han hennes svar med att ta ett steg närmare henne, så att han nu står bara några decimeter från henne och stirrar på henne.

Killen: Jag kan bara tala om för dig, att hade det här varit mitt privata bad, så hade du åkt ut fort som fan! Du går omkring i vårt vatten med kläder på dig och vi tvingas bada i din skit! Det är fan äckligt!

Kvinnan: Men, det här är badkläder och vi är jättenoga med att de är rena.

Killen: Det där är fan ingen baddräkt, det är kläder! Du är äcklig, du borde inte vara här! Man får fan skämmas, jag skäms över att vara Svensk!

Det här fortsätter under någon minut och han blir mer och mer aggressiv och hotfull och till slut kan jag inte hålla mig längre, så jag går fram och frågar om det är ok eller om vi ska kalla på en vakt. Han backar då genast och börjar berätta för mig hur äckligt det är och hur han får skämmas över att ”vi” tillåter att ”såna” badar i ”våra” anläggningar.

Efter att jag fysiskt gått mellan honom och kvinnan och motat bort honom, samtidigt som jag säger åt honom att släppa det och bara gå, så vänder han i alla fall på sig och går därifrån och kvar står jag med den påhoppade kvinnan. Jag ber dem faktiskt om ursäkt, även om jag vet att det inte är mitt fel, vilket hon också påtalade. Jag pratade senare lite med henne och hon berättade att hon bott i Sverige i över 20 år och att hon badat massor med gånger på Fyrishov och aldrig stött på någon som han. Det verkade inte som att hon tagit så illa upp, men jag kan bara försöka föreställa mig, hur hon känner det innerst inne. Att en vilt främmande människa kommer fram till en och berättar hur äcklig han tycker att man är, bara för att badkläderna är långärmade, kan inte vara roligt!

Det som nästan är mest skrämmande i det hela, är att ingen annan gjorde någonting!

Det var massor med folk runt omkring och flera stycken var närmare än vad jag var, men det ända de gjorde, var att de tittade lite i smyg och sen gick de därifrån. Det om något får mig att skämmas för att vara Svensk! Det borde ha varit fler än jag som kunde ha ingripit och frågat vad fan han höll på med. Det borde ha varit fler än jag som påtalade för henne att hon faktiskt inte gjorde fel, eller att hon skulle fortsätta komma dit med sin man och dotter för att bada. Det borde ha varit fler som gick in och hjälpte en kvinna när en man ställer sig och halvskriker åt henne. Det borde ha varit fler som agerade, men ”vi Svenskar” kanske är för fega för det?

Någon minut efter den här händelsen, så kommer killen fram till mig och frågar om jag inte också tyckte att det var äckligt att hon badade med kläder på och att det väl åtminstone var lite konstigt. När jag svarade honom att för oss kanske det är konstigt, men att hon också har rätt att bada, så fortsätter han att repetera hur äckligt det är och hur illa berörd han blir. Det mest tragiska i just det här, är kanske inte att han vägrar se lite vidare, eller att han skämmer ut sig själv. Nej, det värsta av allt var nog att hans son, på kanske 8 år, står bredvid honom och verkligen ber honom att sluta! Han ber sin pappa att lägga av ”för hans skull” och att det är pinsamt! Trots det, så fortsätter killen att tjata om hur äckligt det är… Det är fan tragiskt!

De senaste åren, så har det blivit mer och mer rumsrent att vara kritisk till invandrare och det senaste exemplet på det, är en ledare i Svenska Dagbladet, där Per Gudmundson skriver om överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken. Självklart ska dessa siffror ut, men kanske inte på det sättet och kanske inte via en ledarspalt i en av Sveriges största dagstidningar. Det som saknas i Pers ledare, är förslag på anledning till varför det är som det är, bortsett från en enda liten bisats som lyfts fram i studien.

Det är väl fortfarande så att majoriteten av alla invandrare ”sköter sig” och kämpar på för att göra rätt för sig, men att man nu från Svenska Dagbladet, låter en av ledarskribenterna, gå ut med en hel massa siffror, helt utan att ta upp någon lösning, är en skrämmande utveckling för ett land som jag annars är mycket stolt över!

Ha det bäst där ute!

Andra bloggar: Opassande, Karlskronabloggen, Holmqwist, Baraenmänniska, Annarkia, Pierre Gilly, Svensson, Bengt Ericsson, Rodeo, Fredrik Kärrholm, Spenatmamman, Gothbarbie, l-hs, Soldatmamma, Gotiska klubben, Sverige är inte världens navel, Fria tider, Anekdoter på knäckebröd, Markus Welin, Benjamin Juhlin, Min klon är snyggare…, Bloggis, Utsikt från höjden, Alla typer av texter, Oskorei, Analytikern’s blogg, Kenneth Nyman, Therese Borg, Journalistgranskning, Den hälsosamme ekonomisten
.
Direktlänk

18 kommentarer hittills

 1. Bra gjort av dig, att gå emellan. Sorgligt att du behövde — och var ensam om det. 🙁

 2. @ Emma: Tack! Ja, det är tragiskt att bara jag agerade, men det är väl som OlofB skriver…

 3. Från en cheffarsa till en annan.. Bra att du stod upp för kvinnan på ett sådant tydligt sätt.

  Jag har också erfarenheter av liknande karaktär och gamla karaktärsdrag av typen lojalitet, mod, ärlighet har fört en dalande utveckling de senaste åren.

  Jag tror att många i Sverige upplever en enorm frustration över det sättet som vårt samhälle har förändrats under de senaste 20 åren. Samtidigt så har inte fakta om invandring och dess konsekvenser tagits in i normal utredning. Med andra ord – ingen konsekvensutredning genomförs och folket skall hållas på mattan.

  Måttet börjar bli rågat och det som borde tas ut på politiker kommer med all säkerhet drabba invandrare.

  Gällande Gudmundsson’s artikel har jag svårt att se varför du tycker journalistens faktaframställning måste följas av en lösning från densamme?

  Debatten i Sverige förutsätter ju faktaframställning först för att följas av debatt och åsiktsframställning, därefter samlas man normalt kring lösningar.

  Hur tänkte du?

  Nu till badet med barnen:-)

  mvh Ceasar A

 4. @ Ceasar: Jag vet inte om det har med mod att göra egentligen. Det är nog så att folk blir ställda och inte riktigt vet vad de ska göra…

  Självklart så Måste inte all faktaframställning att följas av förslag på lösningar, men i det här fallet, så kändes det som att en viss ”förklaring” till siffrorna hade varit på sin plats. Jag säger inte att det var författarens sak att göra detta egentligen, utan kanske mer de som tog fram siffrorna.

  Hoppas badet blev lyckat! 🙂

 5. Ja, vad ska man säga. Jag håller med om allt du skriver. Det handlar ju om att man inte tycker om en människas BETEENDE. Sen om de är födda i Sverige sen 50 generationer eller om de kom hit för 1 vecka sen har liksom ingen betydelse!

  Bra gjort i badhuset i alla fall. Imponerande!

 6. @ Västgötskan: Tycker inte själv att det var nått imponerande, utan snarare någonting som alla borde göra, men tack i alla fall 🙂

 7. Mycket bra gjort.

  Det fenomen som drabbade människorna i simhallen har en förklaring: Åskådareffekten. Det är en massa psykologiska fenomen som spelar in. Risken är större för denna ”gruppförlamning” ju större gruppen är. Om det bara är en åskådare till händelsen (alltså bara ett offer, en förövare och en åskådare), är chansen att åskådaren agerar mycket större än om det är många som ”iakttar”.

  Läs gärna på Wikipedia om Åskådareffekten, som studerats ända sedan 60-70 talet om jag minns rätt.

 8. @ OlofB: Tack!

  Jag ska absolut läsa på om den här effekten. Egentligen ingenting som jag blir förvånad över, men det är alltid kul att veta anledningen till att folk beter sig på ett visst sätt 🙂

 9. ”Det som saknas i Pers ledare, är förslag på anledning till varför det är som det är, bortsett från en enda liten bisats som lyfts fram i studien.”

  Det behövs den vanliga bortförklaringen menar du..? ”strukturer och rasism och diskriminering och hemska rasistiska svenskar” så folk inte får ”fel idéer”.

  Som dock framgår av siffrorna, det är inte alla invandrargrupper som är överrepresenterade.. det är bara vissa! Det talar sitt tydliga språk i sig: Att det är hos dessa grupper problemet ligger. Inte i systemet, asiater (underrepresenterade) är lika mycket invandrare dom och går igenom samma ”rasistiska” system och möts av samma ”rasistiska” svenskar osv. Och klarar ändå att låta bli att begå brott.. Bortförklaringen håller inte (och har aldrig gjort det).

 10. @ BT: Jag är absolut inte ute efter någon bortförklaring alls! Jag är inte ens säker på om det finns någon. Jag säger inte att siffrorna är fel, eller att just gruppen Invandrare inte är överrepresenterade när det gäller vissa brott. Det jag saknar, är någon form av ifrågasättande av siffrona och vad som skulle kunna göra att de var missvisande.

 11. Du uttrycker dig så typiskt svenskt ang. invandringen och överrepresentation av brott. Sluta krångla till och linda in allt. Självklart skall siffrorna ut även om det bara så att de ska ut.

  Orsakerna bakom? Antagligen kulturella. Finns det olika kulturer? Dricker engelsmän mer te? Finnarna mer kaffe? Om det finns vanliga kulturskillnader så borde det givetvis vara så att det finns kulturskillnader även vad gäller våld. Hänger man homosexuella i Iran exempelvis? Och så vidare.

  Detta skall diskuteras öppet och Gudmundsson och SvD har tagit ett strålande steg mot större öppenhet.

  Var inte så svensk av dig.

 12. @ Kalle: Vad är det som är så ”Svenskt” med att vilja se en ev. anledning till siffrorna?
  Jag hade reagerat precis likadant om överrepresentationen hade utgjorts av någon annan grupp i samhället, så det är inte att det är just invandrare som är ”problemet”…

 13. Du skäms för vad vissa svenskar gör.

  Tycker du, analogt, att jag borde skämmas för vad vissa serber gör och har gjort?

 14. @Dusko: Det korta svaret, ja självklart!
  Jag skäms över hans agerande, inte för det faktum att han råkade vara ”Svensk”.
  Jag hade tyckt att det var lika pinsamt oavsett etnisitet…

 15. @ Dusko
  Nej, när en invandrare gör något är det alltid bara han själv som är skydlig. När en Svensk gör något skall hela släktet skämmas..

  När en invandrare begår ett brott skall det sägas ”men detta gör Svenskar också!” men det får inte sägas ”men detta gör invandrare också!” när en Svensk begår ett.

  Det är ett sjukt självföraktande hyckleri.

 16. @BT: Kan hålla med dig till viss del och jag håller också med dig om att det är helt fel! Både ”vi Svenskar” och ”Invandrare” ska kunna ”peka ut” någon annan grupp, utan att det direkt ska klassas som att man är rasist.

 17. Jo, jag håller med dig om att fler borde gjort så.
  Men jag skrev ”imponerande” för att det tyvärr är låångt ifrån alla som hade gjort som du gjorde! 🙁

 18. Tack för länk och för en väldigt tänkvärd text! Bra agerat på badhuset också, naturligtvis.

Posta din kommentar nu