Men nu får väl fan vissa politikerna ge sig! Det senaste utspelet från Carin Jämtin, som är partisekreterare för Sossarna, är att vi ska tillsätta en utredning för att se om det inte är dags att göra vissa muslimska högtider till röda dagar i almanackan! Allvarligt??? Hur tänker människan nu?

Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra.

Jo, visst är vi ”multikulturella”, men varför ska vi införa nya helgdagar baserat på en ”inflyttad” religion? Hur många tror att vi skulle få igenom att införa Påsk som en helgdag i ett muslimskt land?

Jag är inte på något sätt aktivt kristen och förknippar inte någon av våra nuvarande helgdagar med någon kristen högtid, så att argumentera för de befintliga dagarna, med argumentet att det hör till kristen tro, eller liknande, kommer jag inte att göra. Däremot så är vi väl fortfarande ett ”kristet land” i grunden, så att dessa ”kristna dagar” består ser jag inte som något problem.

Ska vi däremot anpassa oss till alla andra religioner, så ska vi väl inte begränsa oss till de muslimska högtiderna. Då måste vi ju även se över alla högtidsdagar inom buddhismen, Hinduismen, Judendomen, mm mm… Varför begränsa oss till islam?

När vi ändå håller på så kanske vi ska kasta ett getöga på högtidsdagarna inom Asatron också, för historiskt, så ligger väl det oss betydligt närmare än Islam!

Om vi ska se över hur våra lediga dagar ligger, så kanske man skulle ge alla medborgare ett antal dagar, så får man fördela de själv!?

Ha det bäst där ute!

Länkar: SvD1, essbeck, Voltaire, VK-bloggen, Karl Malmqvist, Niina Hoffstedt, Tronen, altaret och svärdet, Gubben vid Rämen, Sverige är inte världens navel, Jesper Svenssons blogg, Stefan Olsson, Peter Harold, Germunds Blog, Polisstaten, Maria Hagbom, Henrik-Alexandersson, Pezster, Subjektiv.se, Iniskogen, Tänk själv…Fetsmart
.
Direktlänk

2 kommentarer hittills

  1. Det handlar om att få flera lediga dagar fattar du väl 😉 hehe
    Själv undrar jag varför man firar påsk i Sverige med tanke på hur få det är som överhuvudtaget vet vad det är man ”firar” då. Julen kan jag ändå förstå, det har blivit lite av en svensk tradition med julskinkan och allt som hör till…
    Men ditt förslag tycker jag låter jättebra. Då kan man fira vilka högtider man vill oavsett religion 🙂

  2. […] I förrgår så stack Carin Jämtin ut sin lilla haka och tyckte att det var dags för oss i Sverige att se över de helgdagar som vi har nu och då skulle vi titta på, bland annat, muslimska helgdagar. Självklart så dröjde det inte länge innan reaktionerna började hagla in och många av dem var rätt kraftiga! Man behövde inte direkt leta med förstoringsglas för att hitta blogginlägg, eller kommentarer i olika forum, som tyckte att det var, milt uttryckt, en riktigt dålig idé! Själv skrev jag ett rätt kritiskt inlägg om det här… […]

Posta din kommentar nu