Extra pengar för det extra i boxen

Ibland har jag faktiskt lite svårt att förstå alla de som gnäller och tjatar om hur dyrt det är med vin och sprit i Sverige. I Tyskland är det så billigt och i Spanien kan man köpa vin för nästan ingenting… Jaha! För att vara lite ungdomlig… Och?

Jag dricker själv väldigt begränsade mängder av dessa drycker, men de gånger jag faktiskt dricker, så har jag ingenting emot att betala en del för det. Hur man än vänder och vrider på det, så är det en drog som man frivilligt väljer om man vill hälla i sig eller inte. Dessutom är det en drog som för med sig enorma kostnader för samhället, i form av skadegörelse, misshandel, vård, mm, mm, så varför ska vi inte betala för det?

Nu är det ju självklart så, att de allra flesta kan hantera intaget och sköter sig naturligtvis exemplariskt, men tyvärr är det, precis som i så många andra sammanhang, de som inte sköter sig som syns och som därför sätter nivån.

Det senaste i det hela, är ett remissvar från Systembolaget, på regeringens förslag på höjd alkoholskatt. Systembolaget tycker inte att det räcker med de höjningar som nu är lagda, utan de vill införa ytterligare en punktskatt på lådviner, med tanke på att det säljs oerhört mycket lådvin plus det faktum att man får en rätt kraftig ”rabatt” om man köper lådvin, istället för flaskor.

Själv tycker jag att det låter vettigt!

Vill man hälla i sig vin (och det säger jag absolut ingenting om), så tycker jag att man ska betala för det och att man ska få någon form av rabatt, bara för att man köper mer av just den varan, ser jag inte som rimligt.

Dessutom så innebär ju en höjning av alkoholskatten, en möjlighet att sänka andra skatter och en av de skönaste motiveringarna till ett skattehöjningsbeslut, som jag har hört, kommer från finansminister Anders Borg.

– Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.

Kunde inte ha sagt det bättre själv, så upp med skatten på spriten och ner med skatten på arbete. Då kan man ju välja om man vill få mer över i plånboken, eller om man vill lägga pengarna på vin…

Ha det bäst där ute!

Andra bloggar: No size fits all, Neo, Jens tyckerier, Viktor Barth-Kron, Peter J. Olsson, Per Pettersson, Aqua vitae, Signerat Kjellberg, Västgötskan, Gunvor G Ericson, Motpol, Carls konsumentblogg, Välfärdsblogg, Marknadsliberalen
.
Direktlänk

Inga kommentarer hittills

Posta din kommentar nu