Är drickandet så viktigt?

Tragiskt!

Det är det första ordet som dyker upp i huvudet på mig, när jag läser om Mamman som satt på krogen och drack vin, samtidigt som hon ammade sitt barn! Hur fan tänker man då egentligen? Visst, enligt forskning och hej och hå, så ska det inte påverka barnet om man dricker ett eller två glas vin i veckan, men vad fan! Kan man inte avstå vinet under de månaderna istället? När man sen läser hennes kommentar, så blir jag ännu mer irriterad:

Det finns någon slags är moralpanik tycker jag, som inte är berättigad. Bara för att jag har blivit förälder så tänker inte jag låsa in mig och inte träffa folk och inte visa mig ute.

Men vi tar det från början…

Den här tjejen gick till Rival i Stockholm, för att träffa sin kompis och än så länge är det väl helt ok. Till denna lilla träff, tog hon med sig sitt lilla barn och det är fortfarande helt ok. Väl framme på Rival, så beställde hon ett glas vin och de satte sig och började prata och det är nu det går över, vad jag anser, är ok, för samtidigt som hon dricker sitt vin, så ammar hon sitt barn! Hon sitter alltså och häller i sig alkohol samtidigt som hennes barn, det mest värdefulla hon har får man hoppas, suger mjölk, producerat i hennes kropp!

Inte nog med det, för när det första glaset vin är uppdrucket, så går kompisen till baren för att köpa ytterligare varsitt glas, men där tar det tvärstopp! Kille i baren säger nämligen, att han sett hennes kompis amma och att han inte serverar mammor som ammar! En gigantisk stjärna i himlen till den bartendern!!!

Det den här mamman nu gör, är inte att hon tänker efter och kommer fram till att det kanske inte är så bra att hon dricker vin samtidigt som hon ammar, nejdå hon blir så upprörd över att hon inte kan hälla i sig ytterligare ett glas vin, så hon går fram till bartendern och frågar om det verkligen stämmer. Hon frågar till och med om det är ett beslut från ledningen, men killen fortsätter att vägra henne mer vin. Tjejen blir då så kränkt, så de bestämmer sig för att gå därifrån, för tanken att sitta kvar och dricka någonting utan alkohol slog henne tydligen aldrig… Kan det vara det så kallas alkoholist kanske?

När hon uppenbarligen resonerar så att om hon inte kan dricka sprit, så kan hon inte vara ute och träffa folk, så borde nog kanske nästa person hon träffar vara någon som hjälper henne att få koll på sina alkoholvanor!

Har man barn, så får man anpassa sig och det gäller allt, men tyvärr har inte vissa fattat den biten av föräldrarskapet!

Ha det bäst där ute!

Länkar: AB1, AB2, DN, SR, Sus, No size fits all, Lite småplock…, Pezster, Klabbesworldtwo, Diagnos: Jävligt förbannad, Agilitydream, Hatchetface , , Chockad och orolig, Ann Helena Rudberg, Juggen reflekterar…, Lepoop, Skrivarmamma, , , ,
.
Direktlänk

17 kommentarer hittills

 1. Bara det att du har fel. Amningen har ingenting med saken att göra. Alkoholen som går ut i mammans blod överförs till bröstmjölken i samma koncentration som i blodet, dvs vi pratar PROMILLE. Innebär att har ditt blod 0.6 promille, innehåller mjölken såldeses max 0.6 promille alkohol, vilket är ungefär vad filmjölk innehåller.

  Det enda som kan påverka barnet är förälderns eventuella nedsatta reaktionsförmåga eller omdöme, vid alkoholkonsumtion. Vilket dock gäller lika mycket för pappan som för mamman.

  Och generellt kan sägas att pappors drickande skadar hundratusentals fler barn än vad en ammandes mammas intagande av två glas vin nånsin kommer att göra.

 2. Jennie: Där har du helt rätt. Den mängden alkohol som gör över till barnet är extremt små, men det finns idag inga ordentliga studier på hur det här intaget, även om det är lågt, påverkar barnen på sikt. Det finns däremot studier som visar att barn som fått alkohol via bröstmjölk, föredrar att tex stoppa leksaker som luktar alkohol i munnen, mer än barn som inte blivit utsatta för detta.

  Jag säger inte att det skadar barnet direkt, utan det jag säger är att man ju borde kunna låta bli helt. Det är ju inte så där jättelång tid det är frågan om i alla fall.

 3. […] i Sverige, Chefspappan Micke drar däremot slutsatsen att den ammande kvinnan som nekades är alkoholist. Carl-Jan intevjuas i Aftonbladet, där intervjuas också en toxikolog, slutligen visar Åsa […]

 4. Och själv har du givetvis också slutat dricka som förälder? Eller gäller det enbart kvinnor?

 5. Tessan: Om man tittar på aspekten att alkoholen faktiskt går över till barnet, så rör det i just det här fallet, bara mamman ja. Sen kan man ju väga in andra aspekter med drickandet också, såsom bristande uppmärksamhet mm och då är det ju självklart så att det gäller båda mamma och pappa.

  Hade det varit klart bevisat att det, på inget sätt, påverkade barnet att få i sig alkohol, om än i små mängder, så hade självklart ett glas vin inte spelat någon roll.

  När det gäller mitt eget drickande så kan jag knappt dra ner det mer, utan att bli totalnykterist, men nu var det ju inte mitt drickande som var själva grejen 🙂

 6. Micke: Först säger du till Jennie att det förvisso är sant att det inte förs över mer alkohol från en ammande mamma som druckit två glas vin än barnet får i sig från vanliga mejeriprodukter…

  …men SEN att det ändå är onödigt därför att man inte _vet_ att det är ofarligt?

  Tillåt mig småle. Du tänker alltså inte ge dina barn mjölk eller ost heller? Eller ännu värre, att ge ditt barn juice från exv citrusfrukt, som innehåller mer alkohol än vad man kan utvinna från en gravid kvinnas bröst som _dött_ av alkoholförgiftning?

  INSE att mängden alkohol från bröstmjölk är OFARLIG – du får nobelpriset om du lyckas bevisa att MINDRE mängder alkhol än du får i dig från andra födokällor skulle vara farligare än större alkoholkällor – det vore nämligen att bevisa HOMEOPATI!

  VAD äter ditt barn egentligen? Ingenting utöver bröstmjölk till 18 års ålder låter det som. Herregud, vilken idioti.

  Den _enda_ anledningen att en ammande mamma inte bör dricka mer än ett eller två glas vin i stöten är om mamman själv blir påverkad. Forskning visar att multitasking och delvis synfältet försämras redan vid 0.2 promille, men knappast farligt för en mamma med bebis på ett fik. Vid 0.5 promille, möjligen, har du däremot försämrad koordination, inhibitionsförlust, försämrad perception. I det läget eller värre ska man inte hamna med sitt spädbarn i främmande miljö utan en nykter person med. 0.5 når hon om hon sveper två glas vin under kort tid, men knappast vid långsam konsumtion under ett längre tidsperiod.

 7. Anders: Om du läser vad jag har skrivit, så skriver jag inte att det är bevisat att det är skadligt för barnet, men det finns heller ingen studie som till 100% fastslår att det Inte kan vara skadligt.

  För mig, så räcker detta för att tycka att man borde kunna avstå alkohol under den relativt korta tid man ammar sitt barn. 🙂

 8. Två frågor:

  1. Den refererade studien om att barn som fått alkohol via bröstmjölk vill suga på leksaker som luktar alkohol i högre utsträckning än andra – vad är det för studie? Har du någon länk eller annan referens till den?

  2. Utifrån ditt resonemang – tycker du att det är fel att ge barn filmjölk eller mycket mogna bär? Jag menar, om så små mängder alkohol spelar roll så måste det ju göra det rakt över. Det är verkligen en ärlig fråga.

 9. Nina:
  1. Det är en Amerikans forskare som gjort väldigt många studier på, bland annat, påverkan av alkohol, tobak mm.
  Studien med doftsatta leksaker hittar du på:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9530965
  Läs gärna fler av hennes forskningsresultat:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=%22Mennella%20JA%22%5BAuthor%5D

  2. Du ska få ett ärligt svar också, på din ärliga fråga. Självklart är det inte fel att ge barn filmjölk och oavsett om jag säger emot mig själv eller inte, så anser jag att så länge det inte är bevisat att det Verkligen inte har några negativa effekter, så borde man kunna undvika alkohol under tiden man ammar.

 10. […] http://www.chefspappan.se/2011/05/ar-drickandet-sa-viktigt/ GillaBli först att gilla denna post. […]

 11. Vänta nu, du tåtar ihop en egen historia av vad du anser ha hänt, vilken löst bygger på en tidningsartikel, fördömmer sedan med detta som grund en mammas förmåga att ta hand om sitt barn, och dessutom påstår du att hon kan ha alkoholproblem..

  Du känner inte att du är ute lite på hal is och att du tolkar in rätt mycket mera än vad som egentligen framgår av stuationen, och att du väljer att återge den efter sättet du vill se den för att stärka din åsikt? Använder man ditt trångsynta och fördomsfulla sätt att argumentera så torde man ju då kunna toksåga dig både som pappa och chef pga din bristande logik, förmåga att analysera information och din slutledningsförmåga i ditt resonemang..

  Vet du om hon drack upp sitt första glas vin, har du någon aning om det tog en eller tre timmar att dricka det, är du säker på att hon tänkt amma efter hon druckit – kan ju vara så att hon förberett och hade mjölk med sig? ..eller är det bara lättare att dömma någon direkt utan att egentligen veta särskilt mycket om sitationen?

  Ta ett glas vin och relaxa istället 😉

 12. Jag håller med om det inlägg, men tycker gott att man kan avstå vin när man ansvarar för ett litet barn oavsett om man ammar eller inte. Även små mängder alkohol påverkar människors beteende, reaktionsförmåga och uppmärksamhet. Jag tycker att tryggheten för barnet är viktigare än rätten att få dricka vin.

  Vem accepterar att barnvakten tar några glas vin?

 13. Jag hoppas du som hoppat upp på en väldigt hög häst i denna fråga förstår att det är praktiskt omöjligt att bevisa att någonting är 100% ofarligt? Du låter dina barn utsättas för mikrovågsstrålning från mobilmaster? Bara för att 20 års studier visar att det är ofarligt kan du inte säga med 100% säkerhet att 30 eller 40 års exponering också är ofarlig. Hemska förälder som tillåter något som inte är bevisat ofarligt!

 14. Caroline @ 2011-08-15 07:11

  Micke – Tack för ditt inlägg! ÄNTLIGEN en karl som reagerar! Jag håller med dig till punkt och pricka. Min son är f.n. fyra månader gammal och jag skulle inte komma på tanken att dricka alkohol, aldrig! Det spelar ingen j-vla roll hur många studier eller rekommendationer Livsmedelverket publicerar, jag skulle aldrig dricka en droppe under amning. Varför kan man inte vänta? Vad är det som gör att man bara MÅSTE ha vin när man precis fått barn? Du hinner dricka dina glas vin så småningom – tro mig! Ärligt talat så tycker jag inte det finns sp mycket mer osmakligt än en ammande mamma med ett glas vin i handen / drickandes alkohol. Är det sååå svårt att förstå att alkohol och bebisar INTE hör ihop? Helt ärligt? Du sätter dig inte och kör bil efter 3 glas vin för att du enligt svensk lag inte är kapabel att framföra ett fordon då, men att ta hand om ett spädbarn och lägga det vid bröstet är helt okej tydligen. Detsamma gäller alla matrekommendationer man får; folk råder en att inte äta lökpaj, starka kryddor, vitlök ungefär samtidigt som dom beställer in vinlistan. Det är komiskt i mina ögon… – passa dig för den lökpajen, bebisen kan få ont i magen, – ett glas rött kanske? Kan folk bara inte fatta? Va f-n, ni har nyss blivit mamma – måste ni ut och dricka alkohol då? Njut av bebistiden, ni hinner pimpla ert j-vla vin sen om ni nu måste.

  Tycker det är märkligt att vindrickande ammande mammor blir så galet upprörda när man tar upp det här och är negativt inställd. Det är precis som om dom vet att dom gör fel, som att man trampar på en otroligt öm tå eftersom det är taggarna utåt på en gång.

  All jäkla heder åt bartendern!

 15. Tack för din kommentar!
  Vad skönt att jag inte än ensam om att tycka att det är fel! Kändes nästan så med tanke på alla andra kommentarer 😀

 16. och då kommer en kommentar från ett alkoholskadat barn ,såkalat FAS barn(fetalt alkoholsyndrom)
  min mamma drack HELA graviditeten och jag skadades utav hennes drickande,visst hon drack STORA mängder(minst 1st 75:a om dagen) men jag tror att även små mängder skadar!!!!!
  NOLL alkohol om man är gravid eller ammar!!!
  idag sitter jag här 34år och är förtidspensionär för min mamma sabbade min hjärna när jag låg i hennes mage!!

 17. @ annette: Lider verkligen med dig! Det är helt enkelt för jävligt att man inte kan hålla sig från spriten ens när man är gravid!! Om man väljer att förstöra sitt eget liv är en sak, men när man förstör någon annans liv genom att hälla i sig en hel massa alkohol, ”helt i onödan” så tycker jag att man har gått kraftigt över gränsen!

  Eftersom ingen vet hur alkoholen påverkar ett foster eller ett barn, även i väldigt små mängder, så kan jag inte annat än att hålla med dig! Det ska vara Noll och det betyder verkligen Ingenting! Synd att så många har så svårt att hålla sig från spriten att de väljer att utsätta sitt barn för en risk!

Posta din kommentar nu