Ska vi ha semester eller inte?

Någonting som kan fascinera mig är det fenomenet som ibland uppstår när någon person skriver någonting som går emot vad vi är vana vid. Det kan vara allt från hur vi ska sortera våra sopor till hur vi ska ta ut vår semester! Det som då händer, är att så fort han fått sin ledare publicerad, så är det precis som att det är på väg att genomföras och folk blir upprörda.

I går skrev Johan Norberg en artikeln på Aftonbladet, där han kritiserade vårt system, med lagstadgad semester och att vi istället borde överlåta detta till arbetsgivarna och oss knegare. Bloggsverige har formligen exploderat och ja, nu hänger jag också på och skriver om det, så nu finns det ytterligare en blogg om det.

Så vad kan man tycka om hans förslag då? Ja, för oss som har en lite längre utbildning och ett kvalificerat jobb med hyffsat hög lön, skulle säkert kunna förhandla till oss ett bra avtal, med bra lön och hyggligt med semester, men vad skulle hända med de som har helt okvalificerade yrken? Risken med att lägga över hela semesterbiten på arbetsgivaren och arbetaren, är att dessa ”lågkvalificerade” yrken blir lönedumpade. De som inte tycker att semester är så jätteviktigt kan gå in och arbeta till en marginellt högre lön, men med mycket färre lediga dagar, bara för att få ett jobb. En utveckling som skulle kunna ställa till det rätt mycket för de som faktiskt vill vara lediga för att umgås med sin familj tex.

Jag tror att ett mellanting mellan systemet vi har idag och ett system där man själv kan förhandla om sin semester skulle kunna vara ett alternativ. Man kanske skulle kunna ha tre lagstadgade semesterveckor och resten kan man förhandla om själv.

Ha det bäst där ute!

Länkar: Ingemars nya blogg, Martin Mobergs…, Min politiska sida, Olas tankar, Peace, love and…, Anders Widén, Svensson, Johan Norberg, Röda berget, Johanna Graf, Mad World, Knapsu bloggar, Under den lugna korkeken, Rasmus Lenefors, Fredrik D, Johan IngeröVardagsviktigheter, imike, Reaktionärernas tidsålder, Jytte Guteland, Jens tyckerier, AF1, AF2, AF3GP, SvD, ExP

.

Direktlänk

5 kommentarer hittills

 1. Sebastian @ 2011-04-20 20:40

  ” men vad skulle hända med de som har helt okvalificerade yrken?”

  Tja, om affärsklimatet är tillräckligt bra nog så skulle arbetsgivarna erbjuda arbetarna högre löner, och bättre arbetsförmåner (ex. semester) för att på så sätt försäkra sig att de får de bästa arbetarna (eller arbetare överhuvudtaget).

  ”De som inte tycker att semester är så jätteviktigt kan gå in och arbeta till en marginellt högre lön, men med mycket färre lediga dagar, bara för att få ett jobb.”
  Jaha? Vad är det för fel med det? Det låter ju alldeles underbart att de mindre kvalificerade får en chans (ni på vänsterkanten snackar ju så ofta om solidaritet, och vad kan vara mer solidariskt än att inte använda statens tvångsmonopol mot andra arbetare?)

  ”En utveckling som skulle kunna ställa till det rätt mycket för de som faktiskt vill vara lediga för att umgås med sin familj tex.”

  Som sagt, de kan ju faktiskt få sin semester. Dessutom, hur blir det med den lågkvalificerades familj? Jag är ganska säker på att de vill få en chans till en arbetande förälder i huset. Dessutom kan man ju ge tusan i att skaffa barn om man inte kan ordna lite tid till dem.

  Och även om -OM- alla löntagare skulle få det bättre med plane…lagstadgad semester, så vore det fortfarande fel, eftersom att det baseras på tvång. Precis som det är fel av mig att tvinga dig att måla kvarterets dagis, för barnens skull, så är det fel av staten att tvinga arbetsgivarna att ge sina anställda ledigt.

 2. Jag säger inte att systemet, som det ser ut idag, är bra. Jag säger bara att de helt outbildade, kan knappast slåss om jobben genom en hög utbildning, eller specifika kunskaper. Många av dessa jobb kräver ingenting mer än att man kan flytta en sak från ett ställe till ett annat och då finns ju risken att semestern blir bortprioriterad.

  Sen undrar jag om du ens har läst någonting av min blogg, eftersom du ”anklagar” mig för att tillhöra ”ni på vänsterkanten”. Jag trodde inte att jag gjorde någon större hemlighet av att jag är en del till höger, att jag är för sänkta skatter för höginkomsttagare och att jag vill göra det ”legitimt” att tjäna bra med pengar i det här landet!

 3. Sebastian @ 2011-04-25 12:11

  ”Jag säger bara att de helt outbildade, kan knappast slåss om jobben genom en hög utbildning, eller specifika kunskaper.”
  Synd för dem. Förstår inte hur det rättfärdigar semesterlagar.

  ”Sen undrar jag om du ens har läst någonting av min blogg, eftersom du ”anklagar” mig för att tillhöra ’ni på vänsterkanten’.”
  Att du är för semesterlagar är tillräckligt för mig att se dig som vänster.

 4. Så, bara för att jag tycker att det borde finnas någon form av reglering när det gäller semester, så är jag på vänsterkanten? Så om jag skulle vara jättehöger i alla frågor förutom en, så är jag på vänsterkanten? Konstigt resonemang…

 5. Sebastian @ 2011-04-25 16:32

  När man kommer så långt att man tycker att man ska lagstifta semester så är man vänster ja, och att du inte inser detta är ytterligare bevis för hur vänster du är.

Posta din kommentar nu