Någon måste säga ”Aja baja”

I Sverige så jobbar vi generellt för att det inte ska uppstå monopolsituationer och ifall konkurrensen är för dålig så kan konkurrensverket rycka in och säga ”Aja baja” och ta företagen i örat. Allt det här görs för att vi kunder ska få så ”bra” och så rätt pris som möjligt, för ett monopol är aldrig bra, eller hur?

Däremot finns det undantag från det här icke-monopol-tänket och ett sånt område är elmarknaden, eller rättare sagt, elnätsmarknaden, för där är det nämligen så att ett företag har monopol på att leverera el till alla kunder inom ett visst område.

Att det behöver vara begränsat det kan jag väl förstå, för annars skulle det troligen bli fullständig kaos med alla olika elnät kors och tvärs, så systemet i sig säger jag inte så mycket om, men när det är monopol, så måste man vara väldigt noga med att detta hanteras korrekt och att aktören har strikta regler, så priset och servicen hålls på en bra nivå. Tyvärr brister det här uppenbarligen, för den funktion som finns för att kontrollera detta (Energimarknadsinspektionen, EI) använder ett schablonsystem som missgynnar oss konsumenter och gynnar företagen.

Som vanligt i allt det här, så kan vi konsumenter inte göra annat än att snällt titta på när priserna går uppåt, hålla en tumme och hoppas att någonting händer, för alternativet, att sluta använda el tror jag inte att någon är så där jätteintresserad av och däri ligger mycket av ”problemet” med detta. Elbolagen vet också att alla måste ha el och att risken för att förlora kunder är i det närmaste noll, oavsett vad de gör, så innan EI tar de i örat och säger ”Aja baja”, så kommer de fortsätta att höja priserna!

Ha det bäst där ute!

 

Direktlänk

3 kommentarer hittills

  1. Om det svenska folket någon gång under vår senaste historia har haft anledning till att stämma staten för mydighetsmissbruk och landsföräderi ang att hämma elanvändning och ockra på redan svårt utsatta folkgrupper, men också på industri så är det nu. Jag uppmannar till gemensam kamp och ambition för att göra elen till en lika självklar del som vatten och luft i vår vardag tills vi kommit på något som ekonomiskt revoltionerar det vi redan har. Innan dess är det helt vansinnigt att göra som föreslagits och som redan gjort med de elkostnadshöjningar som skett.

  2. Att stämma staten för landsföräderi kan jag väl tycka är lite väl hårt, men visst skulle man kanske ta upp kampen!
    Tycker att det är skandal att en myndighet jobbar aktivt för att de ska Höja priset mot oss konsumenter!

  3. Ja, girigbukarna fick hela rasket av oss svenska medborgare. De skall ha jävligt klart för sig att om de inte skärper sig så kan vi ta hela rasket tillbaka!

Posta din kommentar nu