Abort eller inte? Är det frågan?


Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/chefspappan.se/public_html/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1243

Abort! Bara ordet i sig är skrämmande! Jag hade inte tänkt att skriva ett gigantiskt inlägg om vart jag står i denna extremt svåra fråga, utan med beröra det förslag som lagts fram till ändrad abortlag.

Två filosofer från Stockholms universitet, publicerade i söndags en ledare, där de förslog att abortlagen borde skrivas om och att den inte, som den ser ut idag, har mer eller mindre skarpa gränser, för när abort är tillåtet eller när det är förbjudet. De skriver om en abort som någonting, som i vissa situationer, kan vara helt rätt, medan det i andra situationer inte kan anses som någonting annat än helt fel! Det som de syftar på är det moraliska i själva ingreppet och de anser att man borde ta större hänsyn till fostret rent moraliskt.

Idag är det fullt tillåtet att genomföra en abort fram till och med 18:e graviditetsveckan och bara för att koppla detta till verkligheten, kan ni läsa om vårat lilla ”Gryn” vid ungefär den tiden, i Carins blogg. Efter vecka 18 måste man idag ansöka om tillstånd och det kan då ges om det föreligger särskilda förutsättningar och om ”om det finns anledning antaga att fostret är livsdugligt” och vad jag vet så är det inte helt ovanligt med aborter i vecka 22 och för att åter igen göra det hela lite mer verkligt, så kan ni läsa om Grynet i vecka 21.

Men, nu tillbaka till filosoferna och deras förslag. De menar alltså att man borde, till skillnad mot idag, lyfta över mer ansvar på kvinnan, när graviditeten är så långt gången att det kan anses som en ”moralisk gråzon”. Min första tanke när jag läste det här, var att det antagligen skulle leda till att fler tjejer mår ännu sämre, men efter lite funderande så är jag inte lika säker längre. Hur man än vrider och vänder på det och oavsett hur man skriver lagen, så är det ju i slutändan kvinnan som måste ta det slutgiltiga beslutet och det är kvinnan och inte lagstiftarna, som måste leva med detta beslut. Oavsett om det är tillåtet enligt lag, moraliskt rätt eller fel, eller ”rätt beslut”, så är ju en abort alltid ett jobbigt beslut, men att ha en skarp gräns vid vecka 18, kanske är lite för enkelt?

Om man ändrar lagen, så att det finns en ”gråzon”, gör kanske att några fler tänker igenom detta beslut ytterligare en gång, innan de fattar ett beslut och om man ska tänka igenom något beslut i sitt liv, så är det väl detta! Jag är absolut inte emot abort och i många fall är det 100% försvarbart och det enda tänkbara alternativet, men vissa kanske lutar sig mot att ”det ju är tillåtet fram till vecka 18” och väntar lite väl länge innan de fattar beslutet?

Ha det bäst där ute!

Länkar: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Ninde, Ingrid Eckerman, Essbeck, No size fits all, Anna Hövenmark, Bengts blogg, Bengts blogg 2Jenny W, Svensson, Viola Morina, Badlands hyena, Bitte Assarmo, Bitte Assarmo 2, Necesse est, Norah4you, Lena Sommestad, Avva, Signum, Ingen skam i kroppen, Bios politikos, Another cyborgmanifesto, Annas blogg, Björn Axén, Ylva Johansson, Konservativa tankar, Karin Långström Vinge, Nonicoclolasos, Monica Green, Om människans värde, OmVård
.
Direktlänk

2 kommentarer hittills

 1. Hej!

  Information om aborter:
  2009 genomfördes 355 aborter i vecka 18 eller senare. Det är 0,9 % av samtliga aborter. 218 av dessa berodde på fosterskador/missbildningar. Andra skäl är sociala problem (vad som accepteras där vet jag inte), psykisk sjukdom och fysisk sjukdom.

  Runt 93% av aborterna genomförs före vecka 12. Sedan är det 5,6% som genomförs vecka 12-17. Gissningsvis beror en del av dessa på fosterskador av olika slag.

  Antalet aborter har legat relativt jämnt sedan 1975, däremot blir allt fler av dem tidiga. Det verkar därför inte som att ”kvinnorna lutar sig mot att det ju är tillåtet fram till vecka 18”.

  Socialstyrelsen ger varje år ut statistik om aborter: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-5-12

  Kerstin

 2. Hej Kerstin!
  Självklart utförs de allra flesta aborter tidigt under graviditeten, men jag tror inte att det är det som är problemet och inte heller det som författarna till det nya förslaget säger och inte heller jag.
  Tack för din statistik, men om jag får vara lite petig, så undrar jag vad de över 0,5% är? Summerar man alla siffror hamnar man på 99,5%… En detalj i sammanhanget, men ändå lite intressant.

Posta din kommentar nu