Varför klassas inte sockerberoende som en sjukdom? Det är väldigt många som lider av detta beroende och jag tror, och har några forskare med mig, att detta beroende är minst lika starkt som beroendet av tex. nikotin eller alkohol. Sockret påverkar vårt belöningssystem, dopaminsystemet och ger oss på så sätt en direkt belöning av höjda dopaminhalter. Det är ett av de ämnen i kroppen som får oss att må bra, precis på samma sätt som alkohol. Vi lär oss väldigt snabbt att bli beroende av dessa belöningar och när de uteblir blir många deprimerade, rastlösa och man kan till och med få fysiska besvär, såsom magont eller huvudvärk. Det är här självklart inte så konstigt egentligen, utan är enbart ett tecken på abstinens och kroppens sätt att skrika efter belöning!

Vi svenskar äter i genomsnitt 50 stycken (!!) sockerbitar per dag, i form av rent socker, socker i mat, godis och annat där raffinerat socker är tillsatt för att, dels förhöja smaken eftersom socker fungerar som smakförstärkare, dels för att ge oss en belöning i form av dopaminer och på så sätt koppla ihop det vi äter med någonting positivt. Det här är självklart inte så bra och det som händer är följande:

Så påverkas du av socker
En alltför sockerrik kost minskar känsligheten för socker i blodet, cellens förmåga att reagera på hormonet insulin är då nedsatt och förmågan att ta upp socker ur blodet försämras.

En nedsatt sockerkänslighet ökar risken för diabetes och övervikt. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion.

En förhöjd insulinproduktion, samtidigt som blodsockret är högt, gör att muskelcellerna inte tar upp socker så bra. Fettförbränningen avtar och i stället lagras den extra energin in i fettcellerna och du ökar i vikt – cirkeln är sluten. Dessutom ökar mängden blodfetter i blodet.

Kort sagt, socker i för stora mängder är inte bra och ändå är det svårt att hålla sig ifrån det! Jag talar av egen erfarenhet eftersom jag är en gottegris utan dess like och jag kan utan problem sätta i mig godismängder som kanske får andra att storkna! Nu ska det däremot bli ändring på det och mängden socker ska ner ordentligt. Det betyder inte att jag kommer att sluta helt med godis och annat, men jag kommer att begränsa det till en dag i veckan, max! Jag vet av erfarenhet att det egentligen är enklare att sluta helt, men så enkelt ska vi inte ha det tycker jag…

Några vardagstankar kring socker och hur det får oss att må.

Ha det bäst där ute!

Direktlänk

Endast 1 kommentar hittills

  1. […] Min kära sambo har redan skrivit om sockerproblemet så har ni inte redan läst det gör det  här, jag kan bara berätta om mina egna problem och hur de ter sig och det är inte roligt alls om man […]

Posta din kommentar nu