Mentalvården i Sverige… Ett skämt?

Ute i världen så är det allmänt känt att Sverige har en bra sjukvård,  men hur är det egentligen med det numera? Det jag närmast tänker på är hur det funkar med mentalvården egentligen. För ett antal år sen, så stängdes en hel massa öppna avdelningar på olika mentalsjukhus runt om i Sverige och de som bodde där då, skulle flytta till egen lägenhet och sen klara sig själva. Den ”hjälpen” de fick var en packe med recept på starka mediciner som skulle hålla de lugna.

För ett tag sen så såg jag ett program om lobotomering och hur man använde den metoden i Sverige under flera år och hann med att lobotomera ungefär 4500 personer. Sjävklart kom de på att det inte var nått vidare att öppna upp huvudet och skära av en massa nervbanor och slutade med ”behandlingen”. Är det så att man kommer att komma på om några år att det kanske inte var så bra att skicka hem flera tusen personer med starka mediciner som ända hjälp, när de under flera år bott på mentalsjukhus och fått professionell hjälp?

Exemplen på att det finns många där ute som troligen skulle vara i behov av den typen av vård, dyker upp hela tiden. Det jag tänker på är den 34-åriga kvinna som högg ihjäl två stycken och sen satte sig med den blodiga kniven på bussen. När hon dessutom sätter sig bredvid en kille och säger att hon har mördat två män, då kan man nog vara rätt säker på att hon helt klart hade platsat på en av de nu stängda öppna avdelningarna, men tyvärr finns de ju inte kvar, så vi får väl helt enkelt räkna med att den här typen av personer är ute bland allmänheten helt utan att få den vård de behöver… Eller?

Hon visade mig kniven

Nej, nu var jag lite orättvis mot sjukvårdssverige! De får ju visst hjälp… De får ju rabatt på starka piller!

Ha det bäst där ute!

,
Direktlänk

Inga kommentarer hittills

Posta din kommentar nu